Hűtésre és fűtésre célszerű...

Fan-coil rendszerek

Az angol fan-coil elnevezés - ventilátor (fan) hőcserélőt, kalorifert (coil) jelent, szó szerinti fordításban. Hívhatják még hűtő konvektornak, ventilátoros-konvektornak is. Mielött fan-coil rendszert vásárolnánk, érdemes tisztában lenni azzal, hogyan használhatók a fan-coil rendszerek.

Kedvező költségüknek és színvonalas tulajdonságainak köszönhetően a helyiségek hűtését és fűtését célszerű fan-coil rendszerrel megoldani. Amennyiben egyes helyiségek frisslevegős ellátásáról is gondoskodni kell, a fan-coil gépek szintén alkalmasak lesznek erre, a megfelelő kiegészítő elemek felhasználásával. A fan-coilok elhelyezhetők a falra, akár csak egy radiátor, vagy a plafonra is, így kevesebb helyet foglalva.

A Fan-coilokban van egy lamellás hőcserélő felület, amelyről egy ventilátor fújja szét a levegőbe a lamellák által leadott hőt, ezáltal tud majd hűteni vagy fűteni a készülék. A hőcserélő, csövekre erősített apró bordák sokaságából áll, így többszörösére megnövekszik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest. A csövekbe hideg vizet engedve a készülék hűtésre is alkalmassá válhat.

 

Energiamegtakarítás

A fan-coil rendszer energiatakarékossága több tényezőnek is köszönhető. Legfőbb energiatakarékossági tényező, hogy fűtéskor a radiátoroknak 30-40 °C víz is elegendő, a megszokott 60-80 °C-os előremenő vízhőmérséklettel szemben. A fan-coil alacsonyabb hőmérsékletű víz mellett is gyorsan felfűti a helyiséget. Az átlag alatti vízhőmérséklet miatt, kiválóan társíthatók a fan-coil berendezések a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, geotermikus rendszerekkel, ami további energiatakarékosságot tesz lehetővé. Nyáron is takaríthatunk meg energiát a kívánt hőfok beállításával, így akadályozva meg a felesleges túlhűtést.

 

Kétcsöves és négycsöves fan-coil

 A kétcsöves fan-coilban a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, szezonálisan kell kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. Ezen típusú fan-coil berendezésen csak két csonk és egy hőcserélő van, amelyben hideg vagy meleg víz keringhet. Ez a rendszer a hagyományos radiátorok helyére is felszerelhető.

A négycsöves változatoknál külön rendszert kell kiépíteni a téli és a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron a hűtővíz. A fan-coil ebben az esetben négy csonk és két egymástól független hőcserélő van. Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Ezzel a kialakítással megoldható, hogy míg az épület egyik helyiségében fűteni, addig a másik helyiségében pedig hűteni tudnak egyidőben.

 

Karbantartás

A legtöbb esetben a rendszert hideg vízzel ellátó folyadékhűtő a szabadban van, ezért érdemes glikol/víz keverékkel feltölteni. Így elkerülhetjük a fagyást, és megkíméljük a rendszert az évenkénti leürítéstől – feltöltéstől.  Amennyiben hűtésre is használjuk a fan-coil rendszerünket, fontos, hogy rendszeresen végezzünk karbantartást a készülékeken, megelőzve a hőcserélőn kialakuló penész megjelenését, amely különböző légúti betegségek forrása lehet. A berendezések tisztítása és karbantartása a kialakításukból adódóan könnyen elvégezhető.

Vissza az összes cikkhez